Održano tradicionalno savetovanje slepih i slabovidih žena

Treća redovna sednica Skupštine Saveza slepih Srbije
June 27, 2018
Tribina o inkluzivnom obrazovanju u Novom Pazaru
September 21, 2018

Održano tradicionalno savetovanje slepih i slabovidih žena

Od 2. do 4. jula u Vrnjačkoj Banji, u organizaciji Saveza slepih Srbije, u Hotelu „Breza“ održano je savetovanje slepih i slabovidih žena.

Tokom ovogodišnjeg savetovanja fokus je stavljen na ekonomsko osnaživanje žena i njihov položaj na tržištu rada.Tim povodom svoja izlaganja, ali i diskusiju sa prisutnima imale su predstavnice Nacionalne službe za zapošljavanje filijale Kraljevo koje su informisale prisutne o merama i programima Nacionalne službe kojima se podstiče zapošljavanje osoba sa invaliditetom, koordinatorka „Etno mreže“ Iva Radić prezentovala je put od ideje do uspeha u plasiranju proizvoda, dok je predsednica Upravnog odbora Udruženja „Žene na prekretnici“ Miroslava Perišić predstavila publikaciju ovog udruženja o položaju žena starijih od 45 godina na tržištu rada i načine pružanja podrške ženama koje su u ovom periodu svog života ostale bez zaposlenja.

O mogućnostima koje izrada ručnih radova pruža kada je reč o ekonomskom osnaživanju slepe žene i realizaciji projekata koji se odnose na ovu oblast stvaralaštva svoja iskustva sa učesnicama podelili su i predstavnici međuopštinskih organizacija Saveza slepih iz Leskovca i Zrenjenina. Tokom savetovanja organizovana je i mini izložba ručnih radova i stvaralaštva slepih žena i žena članica „Etno mreže“. Takođe, predstavnici paraćinske organizacije upoznali su prisutne sa proizvodima koji se izrađuju u okviru njihovih aktivnosti.

Veliku pažnju poslednjeg dana savetovanja privuklo je predavanje o prevenciji karcinoma dojke koje su održale ginekološkinje Doma zdravlja u Vrnjačkoj Banji. Za slepe žene od posebnog značaja bila je praktična obuka o samopregledu dojki, a zainteresovane su imale priliku da postave pitanjaa u vezi sa reproduktivnim zdravljem.

Savetovanje je okupilo žene iz 42 međuopštinske organizacije Saveza slepih Srbije, a događaj je finansijski podržalo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije.

Održano tradicionalno savetovanje slepih i slabovidih žena

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *