Generalna skupština Ujedinjenih nacija potvrdila Svetski dan brajice

Prezentacija pristupačnosti sajta Vlade Republike Srbije
November 8, 2018
Međunarodna konferencija o Marakeškom sporazumu u Podgorici
February 28, 2019

Generalna skupština Ujedinjenih nacija 17. decembra 2018. godine je usvojila rezoluciju Svetskog saveza slepih kojom se potvrđuje Svetski dan brajice.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija 17. decembra 2018. godine je usvojila rezoluciju Svetskog saveza slepih kojom se potvrđuje Svetski dan brajice. Svrha Svetskog dana brajice, koji se obeležava svakog 4. januara, je da se podiže svest o značaju ovog pisma koje pisanu reč pretvara u taktilni oblik na korist slepima i slabovidima širom sveta. Članice Svetskog saveza slepih i partneri iz celog sveta uzbuđeno su reagovali dobivši ovu vest.

„To je divno dostignuće, naročito zato što je brajica sredstvo pismenosti za slepe. Pismenost je temelj obrazovanja i temelj pune integracije zapošljavanja,“ kaže predsednik Svetskog saveza slepih Fred Šreder u sedištu UN u Njujorku.
„u Sjedinjenim Američkim Državama, brajica se prepoznaje i priznaje kao važan faktor, jer ako možemo da pišemo i čitamo, možemo u potpunosti da učestvujemo u svim aktivnostima života koje se za druge podrazumevaju,“ kaže bivši predsednik Nacionalne Federacije slepih SAD Mark Maurer.
Iz Ruande, druga potpredsednica Svetskog saveza slepih gospođica Donatila Kanimba kaže: „Ovo je velika mogućnost lobiranja u korist brajice kao najvažnijeg sredstva za opismenjavanje slepih, posebno dece ovde u Africi, koja ne mogu da teže obrazovanju jer nemaju pristup brajici za potrebe svog opismenjavanja. Kao Svetski savez slepih, smatramo da je pravo na čitanje ljudsko pravo i stoga smo zahvalni što Ujedinjene nacije priznaju to pravo. Apelujemo na vlade da i one priznaju to pravo i da obezbede opismenjavanje brajicom u školama“.
Počasna članica Svetskog saveza slepih i bivša izvršna direktorka dr Peni Hartin kaže: „To je uistinu divna vest! Divno je što su Ujedinjene nacije priznale značaj brajice. Malo je inovacija koje su izvršile značajniji uticaj na slepe i slabovide od pronalaska brajice. Ona i dalje donosi samostalnost, pismenost i jača milione slepih širom sveta. Za razliku od savremene tehnologije, koja je za većinu slepih u svetu preskupa, brajica se može čitati i pisati pomoću najprostijih dostupnih alata, koji su mogu svuda koristiti, uprkos ekonomskim, jezičkim i geografskim preprekama.“
Gospođica Martina Abel-Vilijamson, blagajnik Svetskog saveza slepih iz Novog Zelanda, kaže: Ovo je zaista predivna novost. Brajica je toliko svakodnevna – Ona je na privescima za ključeve, teglicama za kafu i magnetima za frižidere, na receptima, dnevnicima i na tubama hidratantnih krema za kožu, pa ipak, nađe se i u specijalnim slučajevima kao na primer u menijima restorana i na vinskim bocama. Brajica nam omogućuje da budemo u kontaktu, da imamo dodira sa pisanom rečju, a i sama po sebi može da bude dirljivo iskustvo. Najzad, mi smo ti koji moramo da budemo u interakciji sa brajicom. Do nas je da i dalje povezujemo tačkice, da od njih pravimo znakove i pretvaramo ih u smisaonu celinu. Jer to je jedini pravi ekvivalent štampanom tekstu. Brajica je naš dodirni kamen sa pismenošću“.
Gospođica Dajan Beržeron, predsednica odseka za međunarodnu saradnju pri Kanadskom nacionalnom institutu za slepe, kaže: „Divno je što je Svetski dan brajice priznala organizacija UN i što će se taj dan obeležavati na rođendan Luja Braja, koji je slepima i slabovidima obezbedio sredstvo za pristup svetu pisane reči. Pismenost je važna za sve, pa ni osobe sa gubitkom vida nisu izuzetak. Brajica je jednako pismenost i ona otvara vrata za mogućnosti u obrazovanju i zapošljavanju. Ona nam daje priliku da postignemo svoj cilj i ostvarimo naše snove“.
Generalni sekretar Svetskog saveza slepih gospodin Adžai Kumar Mital iz Indije kaže: „Kontinuirano čitanje brajice je ključ učenja dobrog pisanja. Brajica je značajna i za teme koje traže intenzivno učenje, kao što su matematika, društvene nauke, geografija, gramatika, semantika, fonetika itd. ovo su samo neki od primera koji pokazuju koliko je brajica za nas značajna. Brajica će ostati neprevaziđena u pružanju slepima i slabovidima pristupa znanju, koje je glavni izvor jačanja“.
Ova rezolucija biće postavljena na sajt Ujedinjenih nacija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *