Kreativnost i različitost na delu

11. Generalna skupština EBU u Rimu
October 29, 2019
Skupština Srbije donela Zakon o potvrđivanju Marakeškog ugovora
January 24, 2020

Kreativnost i različitost na delu

Savez slepih Srbije je u utorak 19. novembra 2019. godine u Kulturnom centru Jagodina po 22. put organizovao Smotru stvaralaštva slepih i slabovidih Srbije.

Tehnički organizator je bila Međuopštinska organizacija Saveza slepih Srbije Jagodina, a manifestaciju su podržali Grad Jagodina i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.
Slepi i slabovidi stvaraoci iz 20 gradova su i ovoga puta pokazali umešnost, kreativnost i različitost umetničkog stvaralaštva. Tako su brojnim posetiocima u okviru izložbenog dela Smotre bili predstavljeni radovi slepih i slabovidih osoba rađeni u različitim tehnikama, od predmeta od drveta, gline, recikliranog materijala, u makrame tehnici,te ručni i veženi radovi…
Na otvaranju manifestacije, prisutnim takmičarima i posetiocima se najpre obratio Zoran Ajduković, predsednik jagodinske organizacije slepih, koji je gostima poželeo dobrodošlicu u njihov grad, a takmičarima puno uspeha.
Milan Stošić, predsednik Saveza slepih Srbije se zahvalio Gradu Jagodina i predsedniku Skupštine grada Draganu Markoviću Palmi, kao i gradonačelniku Ratku Stevanoviću na izuzetnoj podršci i istakao važnost organizovanja ovakvih i sličnih manifestacija u malim sredinama, jer se ovakvi događaji organizuju u cilju afirmacije sposobnosti slepih i slabovidih osoba. Zahvalio je na podršci i resornom ministarstvu i izrazio verovanje da će se u Jagodini uspešno organizovati i drugi slični skupovi Saveza.
Stošić je tom prilikom uručio i priznanje Draganu Markoviću Palmi, predsedniku Skupštine Grada, koje je u njegovo ime primio Ratko Stevanović, gradonačelnik Jagodine.
Obrativši se prisutnima, Stevanović je izrazio zadovoljstvo što se u Jagodini održava ovako važan skup i rekao da lokalna samouprava već 15 godina ima dobru saradnju sa Savezom slepih Jagodina, istakao je da je lokalna samouprava uvek otvorena za saradnju i nove predloge kako bi položaj slepih u Jagodini bio bolji. Naglasio je da je nedavno na jednoj od prometnih raskrsnica postavljena zvučna signalizacija u cilju bezbednijeg kretanja slepih i slabovidih osoba, kao i da sve slepe osobe kao i ostali građani Jagodine imaju besplatan gradski prevoz.
Takmičare je ocenjivao žiri u sastavu:Tatjana Ristić, sekretar Crvenog krsta, Dragana Kostić, tekstilni inženjer i Branislav Đokić, istoričar umetnosti, koji nije imao ni malo lak zadatak, jer je od mnoštva kako rekoše najboljih radova trebalo odabrati one koji se ipak za nijansu razlikuju i koje treba nagraditi.
Dok je žiri odlučivao o najboljima, za učesnike i takmičare smotre organizator je priredio bogat i raznovrstan kulturno-umetnički program. U muzičko-poetskom programu su nastupili članovi Kulturno umetničkog društva „Kablovi“ iz Jagodine i Kulturno umetničkog društva „Bor“, kao i slepi vokalni solisti Miroslav Đorđević, Slobodan Dujkić i Zaviša Gligorijević iz Bora, te autori poezije Slovenka Mijalković iz Negotina, Dragan Popović Kuruzlija iz Užica, a odlomkom iz komedije o Ljubi Moljcu prisutne je nasmejao neumorni Andrija Tihi iz Zrenjanina.
Na kraju programa predsednik žirija je proglasio pobednike 22. Smotre stvaralaštva, a Milan Stošić, predsednik Saveza slepih Srbije je najboljima uručio nagrade.
Đokić je istakao da je žiri imao veoma težak zadatak, jer je bilo radova iz različitih oblasti i da je svaki po na osob zaslužio da bude nagrađen. I ovoga puta takmičari su bili podeljeni u dve kategorije, kategoriju slabovidih, u kojoj je prvo mesto pripalo Žaklini Ranđelović iz Leskovca, drugi je bio Zlatibor Lazarov iz Pančeva, a treća Isidora Popov iz Zrenjanina. U kategoriji slepih stvaralaca prvo mesto je osvojio Tihomir Petrović iz Kučeva, druga je bila Slovenka Mijalković iz Negotina, a treću nagradu osvojila je Lenče Lazić iz Smedereva. Specijalna nagarada je dodeljena Vladanu Jakovljeviću iz Jagodine.
Manifestacija je bila veoma dobro medijski propraćena, a ceo skup je sve vreme snimala jagodinska TV „Palma“.
Sa organizovanjem ovakvih i sličnih manifestacija Savez slepih Srbije će i ubuduće nastaviti, kako bi afirmisao i podsticao stvaralačke sposobnosti slepih i slabovidih osoba iz cele Srbije.

Jelena Stojanović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *