Pametna rukavica „Anora“ unapređuje život slepih ljudi

„Politika“ o Biblioteci „Dr Milan Budimir“
February 28, 2019
Održano 13. takmičenje recitatora
April 24, 2019

Pametna rukavica „Anora“ unapređuje život slepih ljudi

Domaći startup Anora i Savez slepih Srbije potpisali su danas ugovor o saradnji koji će omogućiti dalje usavršavanje, promociju i implementaciju „pametne rukavice“ namenjene slepim i teško slabovidim osobama, koju razvija ovaj startap.

Saradnja će rezultirati mogućnošću da veliki broj slepih osoba što pre može da proba ovaj inovativni proizvod.

Ugovor u Naučno tehnološkom parku Beograd, gde se ovaj startap razvija, potpisali su osnivač Anore, Nikola Krstić i Milan Stošić, predsednik Saveza slepih Srbije.

„Pametna rukavica za slepe je značajno pomagalo koje treba da poboljša kvalitet života slepih ljudi, proizvod kakav do sada nije bio dostupan. Sporazum koji smo potpisali je sada i naša obaveza da dalje zajedno radimo na ovom i nekim sličnim projektima kako bi olakšati živote slepih osoba“, rekao je Milan Stošić, predsednik Saveza slepih nakon potpisivanja ugovora.

Nikola Krstić, osnivač startapa Anora, istakao je da ovakva saradnja i ugovor koji su potpisali pokazuje da su radili dobar posao u prethodnim mesecima.

„To dokazuje i da prototipi koje smo napravili zaista koriste slepim osobama, a naša želja i krajnji cilj jeste da slepi ove pametne rukavice mogu da dobiju i besplatno preko saveza ili države“, rekao je Krstić.

Pametna rukavica za slepe je multifunkcionalni elektronski uređaj osmišljen da slepim i teško slabovidim osobama omogući lakše obavljanje svakodnevnih aktivnosti: od orjentacije u prostoru, preko prepoznavanja i izgovaranja boja, do slanja trenutne lokacije staratelju ili prijatelju ako se slepa osoba izgubi, što su samo neke od mnogobrojnih funkcija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *