Saopštenje Svetskog saveza slepih povodom svetskog Dana brajice

Pokretači-promena
Pokretači promena 2020
November 25, 2020
savez slepih Vojvodine
Redovna godišnja sednica Skupštine Saveza slepih Vojvodine
June 8, 2021

Savez slepih Srbije se pridružuje obeležavanju 4. januara – Svetskog dana Brajevog pisma. Svetski Savez slepih je tim povodom objavio Saopštenje, čiji vam deo prenosimo na ovaj način:

Savez slepih Srbije se pridružuje obeležavanju 4. januara – Svetskog dana Brajevog pisma. Svetski Savez slepih je tim povodom objavio Saopštenje, čiji vam deo prenosimo na ovaj način:

“Godine 2018. Generalna skupština Ujedinjenih Nacija  i zvanično je proglasila svetski Dan Brajevog pisma kao dan za podizanje svesti o značaju Brajevog pisma  kao sredstva komunikacije u punom ostvarivanju ljudskih prava za slepe i slabovide osobe. Svetskim danom Brajevog pisma  prisećamo se rođendana Luja Braja, rođenog u Kupreu (Francuska) 1809. godine, zaslužnog za izum Brajevog pisma, široko korišćenog reljefnog sistema čitanja i pisanja kojim se koriste slepi. To je šestotačkasti kod sačinjen od šest uzdignutih tačkica mrežasto raspoređenih. Postoje 63 kombinacije ovih tačkica, što znači da se one mogu preneti na više jezika, uključujući i muzičku notaciju.

Brajevo pismo  je važno za opismenjavanje i doživotno obrazovanje slepih, njihovu slobodu izražavanja i mišljenja, kao i socijalnu inkluziju. Ovo je u skladu sa članovima 29 i 24 Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima osoba sa invaliditetom i Ciljem 4 održivog razvoja, koji govori o inkluzivnom i istovetnom kvalitetu obrazovanja i promociji mogućnosti doživotnog obrazovanja za sve.

Obeležavajući Svetski dan Brajevog pisma Svetski savez slepih apeluje na sve zemlje da ratifikuju i sprovode Marakeški ugovor, koji omogućava distribuciju brajičnog i drugih dostupnih štiva bez bojazni od ograničenja autorskih prava. To je pravi način da obezbedimo da Brajevo pismo  ostane relevantno, rame uz rame sa novim tehnologijama. Isto tako, ovo je od presudne važnosti, s obzirom da je u manje razvijenim zemljama brajična produkcija skupa, što ograničava dostupnost knjiga i ostale literature  za slepe. Pored toga, budući da svet nastoji da se izbori sa pandemijom, pristup informacijama i tekstovima u dostupnim formatima od velikog je značaja za slepe i slabovide osobe.

Stoga koristimo ovu priliku da pozovemo vlade, političare i sve ostale relevantne faktore da omoguće da knjige, literature i ostali tekstovi budu dostupni u  pristupačnim  formatima uključujući i Brajevo pismo, tako da niko ne bude zapostavljen.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *