Svečanom akademijom obeležen dan belog štapa u Smederevu
October 16, 2020
Saopštenje Svetskog saveza slepih povodom svetskog Dana brajice
January 4, 2021
Pokretači-promena

Savez slepih Srbije je jedan od pet dobitnika priznanja za Pokretača promena u 2020. godini, u okviru konkursa za jednake građane „Ko su pokretači promena“, koji je raspisala Beogradska otvorena škola u saradnji sa Beogradskim fondom za političku izuzetnost, Beogradskom istraživačkom mrežom Srbija uz podršku Američke agencije za održivi razvoj (USAID) i Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Naime, inicijativa Saveza slepih Srbije, koja se odnosi na donošenje Zakona o potvrđivanju Marakeškog ugovora, koji je Narodna skupština Republike Srbije usvojila januara meseca ove godine, odabrana je u kategoriji saradnjom do promene kao primer saradnje OCD i javnih vlasti.

Ovo značajno priznanje je Savezu slepih Srbije uručeno u sredu 25. novembra 2020. godine na godišnjoj konferenciji o javnom zagovaranju. Velika čast za Savez slepih Srbije je priznanje koje se dobija u vreme kada se priprema obeležavanje 75 godina postojanja i rada Saveza kao i pola veka rada najveće biblioteke za slepe na Balkanu „Dr Milan Budimir“, koji će sledeće godine biti obeleženi prigodnim svečanostima.

Takođe, posebnost ove nagrade je i u tome što je Srbija prva država u regionu, čija je vlast prepoznala važnost Marakeškog ugovora za slepe i slabovide osobe i još početkom ove kalendarske godine Narodna skupština Republike Srbije je donela Zakon kojim se potvrđuje ovaj sporazum.

Koristimo priliku da najljubaznije zahvalimo Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvu kulture i informisanja, Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zavodu za intelektualnu svojinu i svim drugim institucijama koje su radile na pripremi ovog važnog propisa, kao i onima koji su nas prepoznali kao Pokretače promena.

Pokretači promena
Pokretači promena
Pokretači promena

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *