Održano 12. takmičenje u recitovanju KAŽI, ALI LEPO

Prijem kod predsednika Srbije povodom Međunarodnog dana slepih
Prijem kod predsednika Srbije povodom Međunarodnog dana slepih
October 16, 2017
Okrugli sto o inkluzivnom obrazovanju u Požarevcu
May 24, 2018

U cilju afirmacije slepih i slabovidih osoba Savez slepih Srbije je 26. aprila 2018. godine organizovao 12. takmičenje slepih i slabovidih Srbije u recitovanju „Kaži, ali lepo“.

Na takmičenju su učestovale slepe i slabovide osobe iz cele Srbije koje imaju dara za recitovanje, ali brojni učesnici su podjednako ovom prilikom predstavili i svoje poetsko umeće kao autori pesama koje recituju. Takmičari svih uzrasta nastupali su u okviru tri kategorije: do 11 godina, od 11-18 godina i preko 18 godina. Svi takmičari su recitovali po dve pesme, s tim da je jedna bila delo slepog autora. Recitovanje je ocenjivao tročlani stručni žiri u sastavu: Milovan Danojlić, Vladislava Vojinović i Simonida Banjeglav.

U kategoriji dece uzrasta do 11 godina prvo mesto je osvojio Milan Nešković, učenik trećeg razreda Osnovne škole za učenike oštećenog vida „Veljko Ramadanović“, dok je drugi bio Aljij Bekteši, učenik četvrtog razreda iste škole. U kategoriji tinejdžera prvo mesto je osvojila Aleksandra Živanović, učenica drugog razreda Srednje škole „Veljko Ramadanović“, a drugo mesto pripalo je gimnazijalki iz Prokuplja Danici Cvetković. U kategoriji recitatora preko 18 godina prvi je bio Željko Gordić, student književnosti iz Beograda, a drugo mesto je osvojila Veselinka Marić iz Valjeva. Specijalnu pohvalu žirija dobio je Dragan Popović Kuruzlija iz Užica uz obrazloženje da je svojim izvođačkim kvalitetom prevazišao okvire takmičenja. Organizator je dodelio nagrade najboljima u sve tri kategorije, a svi učesnici su dobili i prigodne poklone.

Održavanje 12. takmičenja u recitovanju Saveza slepih Srbije finansijski je podržalo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije, a donaciju u vidu svojih izdanja audio-knjiga za sve učesnike obezbedio je „Službeni glasnik“. Fond za novčane nagrade podržao je aktivista Saveza slepih Srbije Dragiša Drobnjak.

Savez slepih Srbije će i ubuduće nastojati da organizuje ovakve i slične manifestacije koje doprinose većoj društvenoj aktivnosti i podsticaju stvaralaštva slepih i slabovidih osoba u Srbiji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *